Tietoa pleksistä

Akryyli- ja Polykarbonaatti (PC)-muovit ovat soveltuvia käytettäväksi kohteisiin, joissa lasi ei kestä tai muutoin halutaan vaihtoehto lasilevyille. Seuraavassa on listattu muutamia asioita, jotka materiaalin käytössä on hyvä huomioida.

Akryyli vai PC
Akryyli on lasinkirkas ja säänkestävä materiaali. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi terassien ja kesäkeittiöiden lasituksissa, leikkimökkien- ja varastorakennusten ikkunoissa sekä ruokapöytien suojalevynä. Akryylista on saatavilla 3 ja 4mm vahvuudella myös toiselta puolelta kovapinnoitettu levyvaihtoehto. Kovapinnoite lisää muovilevyn naarmunkestävyyttä.

Polykarbonaatti on materiaali, jota käytetään erityistä iskunkestoa vaativissa kohteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi työkoneet sekä kohteet joissa ilkivallan, liikenteen tai muun tekijän aiheuttama rasitus on suuri.

Paksuus
Alla olevassa taulukossa on suositukset eri kokoisissa käytettäviin paksuuksiin.


Suosituksia seinälasitukseen

Akryylin koko (m x m)   Paksuus mm
 0,5-1,0 3-4 
 1,0-1,0 5-6 
 1,5-2,0 10 

Ohuempiakin levyjä voidaan käyttää, mutta tuuli- ja lämpöelämiset näkyvät levyn "pussituksena". Esim. terassien lasituksessa voidaan käyttää tukena ns. valeristikointia, jolloin selvitään ohueammalla levyllä.

Puhdistus
Akryyli ja polykarbonaatti ovat herkästi naarmuuntuvia materiaaleja. Muovilevyt puhdistetaan lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella (Fairy tms.). Ei suositella kuivien liinojen tai paperin käyttöä. Vahvat liuottimet kuten tinneri, tärpätti tai maalinpoistoaineet vahingoittavat levyn pintaa!

Työstö
Muovilevyjä voi työstää myös kotioloissa. Pienten reikien poraaminen onnistuu metallintyöstöön tarkoitetuilla, mahdollisimman vähän leikkaavilla terillä, suurta varovaisuutta noudattaen. Reikien tekeminen polykarbonaattiin on helpompaa kuin akryyliin. Suuremmat reiät tehdään reikäsahalla.
Levyn leikkaamisessa voidaan käyttää katkaisu- tai timanttilaikalla varustettua kulmahiomakonetta tai kuviosahaa, jossa on metalliterä. HUOM! Sirkkelin terä, jossa ei ole erityistä muoviteroitusta, voi rikkoa levyn! Sahauksesta jääneet purseet voidaan poistaa esimerkiksi metallisiklillä.
Muista käyttää suojalaseja!

Asennus
Akryylilasitukset tehdään parhaiten listoittamalla ja jättämällä riittävä lämpöliikuntavara (n. 6mm/m). Yli 1m kokoisissa ikkunoissa on suositeltavaa käyttää tukilistoja levyn vahvistamiseen. 
Vaihtoehtoinen kiinnitystapa on ruuvikiinnitys läpiruuvaamalla. Tällöin ruuville on syytä porata reikä etukäteen. Reiän koossa on huomioitava lämpöelämisvara. Lisäksi asennuksessa on käytettävä kumitiivisteisiä aluslevyjä.

Esimerkkejä käyttökohteista

Suojapleksi_pisarasuoja_kassalle.jpg

Suojapleksi kaupan kassalla.

poytalevy

Akryylilevy pöydän suojalevynä. Pöydän suojalevyihin suositellaan erityisesti kovapintaista akryylilevyä. 

pihahuoneen pleksit kaareva katos postilaatikko katos puksu terassin pleksit

Jaa sivu